... a jak se dneska daří Vám?...

Život je změna

"Jsi někdo jiný, než jsi býval. Styď se. Změnil ses. Už nejsi chlap, trháš partu, odrodil ses kamarádům, myslíš si o sobě kdovíco. Ztratil jsi prostě chrakter."

Takhle k němu promlouvali jeho bývalí hospodští spolustolovníci poté, co se rozhodl definitivně přestat s alkoholem. Bylo pro něho hodně těžké se znovu nenapít, ale daleko těžší bylo odolávat útokům kamarádů na jeho charakter, který se podle mínění všech čestných pivařů změnil k horšímu.

Jsou v životě situace, kdy je nutné něco změnit. Nikdo jistě nikoho nekritizuje a neznevažuje jeho osobnost za to, že v šedesáti už nenosí stejné sako jako v osmnácti letech. Pokud ovšem člověk roste, mění se také jeho poznání a s ním i postoje.

Pozor! Naprosto jinak je tomu v situacích, kdy se z vypočítavosti nebo ze zbabělosti mění např. politická barva saka. Přesto platí, že změna je život a život je ve stálých změnách. Změny jsou  i v pohledu na svět hodnot. Někdy abychom se styděli za to, čím jsme se dřív chlubili. A naopak.

Je jisté, že nikdo z nás není stejný, jako byl včera, a nikdo nebude zítra takovým, jakým dnes. Každý den nám ubívají mozkové buňky, horší se i sebelepší zrak, prohlubují se vrásky ve tváři a opotřebovává se celý organismus. Pomíjivost každé vteřiny našeho života přináší změny, o které člověk nestojí, protože jsou znamením naší bezmocnosti, ale s nimiž se dříve či později musíme smířit.

Kromě těchto změn, které vedou prakticky k horšímu a které můžeme pozorovat jen jako diváci, existují změny, které vedou k lepšímu a jsou plně v naší režii.

K radosti duše patří poznání, že potřebuje změnu k lepšímu, vědomí, že taková změna má smysl, a rozhodnutí, že v dobrém vytrvám. Proto se nepřizpůsobujeme tomuto věku, jak varuje svatý Pavel Římany, ale proměňujme se obnovou své mysli.

 

Zobrazeno 5701×

Komentáře

kikuska007

nn, Max Kašparů...

Lenochod

krásné moc, děkuji, ikdyž možná na mě ještě moc hlubokee....

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková